22:44
ІСНУЮЧИХ ЗАПАСІВ ВУГІЛЛЯ Й ГАЗУ УКРАЇНІ ВИСТАЧИТЬ ЛИШЕ НА ПАРУ ТИЖНІВ
Менше, ніж за місяць опалювального сезону, ще до настання морозів з газових сховищ України уже відібрано половину блакитного палива, яке цьогоріч туди закачали. Запаси газу на 18 листопада 2021 року складають 16,9 млрд куб. м, що на 38% менше, ніж на аналогічну дату торік (27,2 млрд куб. м). Справа в тому, що влітку в газосховища спромоглися закачати тільки 3,6 млрд куб. м природного газу, 1,8 млрд з яких уже використали – половину від закачаного цього року.
Це при тому, що морозів ще не було, а тепло дали ще навіть не в усі домівки. Тобто можна сміливо прогнозувати, що впродовж наступних 2-3 тижнів буде використано весь обсяг газу, закачаний у цьому році. А попереду ще 5 місяців.
У газосховищ є обмеження по відбору: чим менше в сховищах запасів, тим менший об’єм газу можна підняти на добу. Нині, можна підняти з газосховищ 160-170 млн куб. м, а фактичне споживання наразі становить 70-90 млн куб. м. Але це споживання суттєво збільшиться з початком морозів. При -20°С в січні-лютому можна буде підняти менше 100 млн куб. м, а потреба зросте до 150 млн куб. м і більше.
Не краща ситуація із вугіллям. З початку листопада загальні запаси вугілля на складах ТЕС скоротились до 353 тис. тонн (станом на ранок 19 листопада), що на 190 тис. тонн (-35%) менше, ніж на 1 листопада. Уже зараз 23 блоки ТЕС і ТЕЦ не працюють через відсутність палива. А вугілля, яке з усім пафосом везуть в Україну і яке, як каже влада, забезпечить українців на всю зиму, насправді вистачить тільки на 9 днів.
Готуйтесь зустрічати Новий рік при лампадках та в кожухах!

За матеріалами Інтернет-ЗМІ
Переглядів: 580 | Додав: bilportal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar